home
evolutie van angiografie - evolutie van echo - evolutie van CT-scan - evolutie van MRI


De ontwikkeling van de Radiologie  


Iets meer dan een eeuw geleden, op 08/11/1895, ontdekte de Duitser Wilhelm Conrad Röntgen een tot dan onbekende straling die later naar hem genoemd zou worden.
Wilhelm Conrad Röntgen
Wilhelm Conrad Röntgen werd op 27 maart 1845 geboren. In 1868 behaalde hij zijn diploma van werktuigkundig ingenieur en een jaar later in 1869 behaalde hij een doctoraat in de fysica. Later werd hij benoemd voor een leerstoel fysica aan de universiteit van Giessen. Op 8 november 1895 schreef hij na een experiment het volgende op: " Ik werkte met een spoel van Ruhmkorff en een buis van Hittorf-Crookes die volledig in zwart papier was gewikkeld.Hittorf-Crookes tube
Crookes-tube & Ruhmkorff spoelDaarnaast op tafel lag een stuk barium-platinum-cyanide papier. Ik voerde stroom door de buis en... het papier lichtte op." Deze proef werd een aantal keren herhaald met verschillende materialen tussen de buis en het oplichtend papier. Telkens lichtte het papier op. De onzichtbare straling bleek een onverwachte penetratiekracht te bezitten. Ze penetreerde karton, hout, zelfs een boek van 2000 bladzijden. Metalen echter als koper, lood, ijzer, enz. werden minder gemakkelijk gepenetreerd.

Ook in het menselijk lichaam bleken er verschillen te zijn in penetratie. Zo werd huid en zachte weefsel gepenetreerd terwijl beenderen opaak bleken voor de X-stralen.

Door zijn ontdekking kon men de onzichtbare structuren binnen de mens zichtbaar maken. Er ontstond dan ook binnen de geneeskunde een nieuwe tak: de radiologie.
Röntgenbuis

Op 28 december 1895 gaf Röntgen voor de Vereniging voor Fysica een publicatie uit met de titel: "een nieuw type stralen". Op 23/01/1996 maakte hij alle resultaten bekend met een voordracht en een demonstratie aan de universiteit te Würzburg.

Op 10/12/1901 ontving Wilhelm C.Röntgen de Nobelprijs voor fysica. De geldprijs die eraan verbonden was gaf hij aan de universiteit van Giessen zodat zij dit zouden gebruiken om wetenschappelijke studies te financieren.

Opmerkelijk is ook dat hij steeds afzag van een patent op zijn ontdekkingen. Hij zei dat zijn vondsten bestemd waren voor de mensheid.

Al snel na de ontdekking van de straling kwam de evolutie van de nieuwe medische toepassing op gang.
 
Op 22/12/1895 was er de eerste opname van de hand van Röntgens echtgenote. In januari van 1896 werd de eerste opname gemaakt van een gebroken arm. Niet snel daarna nog in 1896 kwam de eerste melding dat deze nieuwe straling schadelijk is.
In 1904 werd het eerste digestief onderzoek uitgevoerd met een contrastmedium.

Al in 1908 werd het versterkingsscherm voor films ingevoerd en nog eens 5 jaar later kwam het strooistralenfilter van Bucky-Belbe (nu nog Bucky-rooster genoemd). In 1952 werd de beeldversterker ontwikkeld wat de mogelijkheid van fluoroscopie gaf.

digitalisatie in radiologieIn 1980 tenslotte kwam de digitale radiologie die steeds meer de toekomst van de radiologie in al zijn toepassingen gaat bepalen.

Met de komst van de digitalisatie zijn de mogelijkheden van de radiologie zo mogeljk nog uitgebreid. Denk aan mogelijkheden als inzoomen op een beeld, contrast aanpassen, toevoegen van kleur, ... allemaal mogelijkheden die een verbeterde interpretatie kunen opleveren.

Ook kwam met de digitalisatie de mogelijkheid om op een snelle efficiënte manier beelden te delen, met aanvragers, maar ook met collega's om bijkomende advies in te winnen. De radiologie kwam hierdoor weer in een stroomversnelling, en de mogelijkheden worden steeds groter... (cfr. PACS en digitalisatie)


Valid XHTML 1.0!