Home
echo en zijn fysica - CT-scan en zijn fysica - MRI en zijn fysica
Radiologie en zijn fysica

Wat zijn röntgenstralen?

Röntgenstralen zijn elektromagnetische golven met zeer korte golflengte die zich naar alle richtingen verspreiden. De verplaatsing gebeurt met de snelheid van het licht (d.i. 300.000 km/sec.). Ze hebben als eigenschap dat ze door materie kunnen gaan en daarbij hun energie aan die materie doorgeven. Als gevolg van deze energie overdracht op de materie is er ionisatie van de materie. Vandaar dat röntgenstralen ook ioniserende straling wordt genoemd.

 

Stralenspectrum

stralenspectr'um


Hoe worden röntgenstralen opgewekt?

Om röntgenstralen op te wekken maken we gebruik van een röntgenbuis. Deze is opgebouwd uit een kathode waar elektronen worden opgewekt. Door een hoogspanning worden deze elektronen versneld en "botsen" op een, al dan niet draaiende, anode. Daarbij zal de bewegingsenergie volledig of gedeeltelijk omgezet worden in stralingsenergie. Noteer hierbij echter dat er slechts 1% effectief röntgenstraling ontwikkeld wordt de overige energie is hoofdzakelijk warmte.

Vanuit de plaats op de anode waar de elektronen botsen (= focus) wordt de straling in alle richtingen verspreid. Daarom is de röntgenbuis voorzien van een loden omhulsel met slechts op een plaats een venster. Zo bekomt men een bepaalde richting van straling die we naar het te onderzoeken object kunnen richten. Het voordeel van de draaiende anode is dat de warmte beter wordt verdeeld wat de levensduur van de röntgenbuis verlengt.

Schema van een röntgenbuis
RX-buis
  1. Omhulsel in loodglas
  2. Draaiende anode
  3. Kathode
  4. Door vorm van Anode gerichte straling
  5. de electroden gaan van de kathode (3) naar de anode (2)

Valid XHTML 1.0!